Peapiiskopi tervituskiri koolirahvale tarkusepäevaks 1. septembril 2024

Armas kooli- ja haridusrahvas!

Kõik, kes on jõudnud kooliteel vähemalt mõned aastad käia või on selle tee juba seljataha jätnud, teavad kuulsat inglise filosoofi ja teadlast Sir Isaac Newtonit (1643–1727). Ta olevat puult alla kukkuvat õuna vaadeldes jõudnud järeldusele, et Maal peab olema külgetõmbejõud. Muidu võiks õunad kukkuda ka külgsuunas või hoopis üles.

Septembris, kui algab uus kooliaasta, on Eesti õunad valmis ja heal õuna-aastal jagub neid kõigile. Tore on jalutada mõne Eesti küla, alevi, aed- või eeslinna tänavatel, millel asuvate majade väravate taha on asetatud korvid, kastid või kotid õuntega, mida möödujad võivad julgelt võtta ja nautida. Need õunad on kõigiga jagamiseks. Vanarahvaski teab, et jagatud rõõm on topelt rõõm.

Kui õunad lõppevad hooaja möödudes otsa, saab jagada palju muud. Näiteks armastust saab üksteisega jagada lõputult. Armastus ei lõppe kunagi otsa. Armastusega sarnane and, mida saame teistelt vastu võtta ja teistega jagada, on ka tarkus.

Tarkusepäeval last kooliteele juhatades, ise koolideed käies või elukestvas õppes õppija või õpetajana osaledes on julgustav mõelda, et teadmised on osa sellest varandusest, mida ei saa koi ega rooste rikkuda ega varas vargsi minema kanda (vt Mt 6:20). Iga koolimaja, teaduskond või õppekeskus on üheks tarkuse ammutamise allikaks, kus õpetajad ja õppejõud aitavad januse teadmisjanu kustutada.

Nagu meie süda vajab rahu ja armastust, meie ihu vajab leiba ja katet, meie hing ja vaim vaimuliku roana Jumala sõna, januneb meie mõistus tarkuse järele. Saalomoni Tarkuseraamatus öeldakse: Tarkuse tõeliseks alguseks on õpihimu, hool õppida oleneb aga armastusest. (Trk 6:17)

Soovin kõigile uueks õppe- ja haridusaastaks palju jagatud armastust ja hoolsat õpihimu – siis tuleb ka tarkus.

+Urmas Viilma                                                                                    30. august 2024 peapiiskop

Lae fail alla SIIT (PDF)


Tallinna Toomkogudus 30.08.2024

Nothing from Laupäev, 14 september 2024 to Reede, 04 oktoober 2024.

Suur kalender

Maarja kirik

Maarja kirik