Pärast 82 aastast pausi jätkab Tallinna Toomkool õppetööd oma ajaloolises hoones Toompeal

Tallinna Toomkool, mis peatas oma tegevuse II maailmasõja tõttu 1939. aasta oktoobris ja taasavati 2011. aastal, jätkab uuest õppeaastast oma tegevust ajaloolises toomkooli hoones Toompeal. Alates 1965. aastast tegutses Toom-Kooli 11 kinnistul Tallinna Balletikool, mis 2022. aasta sügisest jätkab õppetööd Tallinna Muusika- ja Balletikoolina (MUBA) Pärnu maanteel avatavas uues õppehoones. 

Pärast Tallinna Toomkooli taasavamist 2011. aastal on 250 õpilasega luterliku erakoolina tegutseva põhikooli õppetöö toimunud kahes vanalinna hoones, Apteegi ja Rüütli tänaval. 1. septembrist jätkavad oma õppetööd ajaloolises toomkooli hoones Tallinna Toomkooli 5.-9. klasside 150 õpilast. 

„Toom-Kooli tänav, mis on saanud nime sellel tänaval sajandeid tegutsenud Tallinna toomkooli järgi, saab käesolevast sügisest tagasi oma sisulise tähenduse. Tallinna toomkool on kodus tagasi“, kommenteerib Eesti vanima kooli naasmist oma ajaloolisse hoonesse Tallinna Toomkooli direktor Egle Viilma. Koolijuhi sõnul on läbirääkimised riigiga, kellele Toom-Kooli 11 hoone kuulub, peetud alates Tallinna Toomkooli taasavamisest peale. Oma soovist kolida pärast Tallinn Balletikooli uude hoonesse suundumist tagasi oma ajaloolisesse hoonesse on räägitud viimase kümne aasta kestel kõikide valdkonna ministrite ja teiste otsustajatega. 

Tänaseks on jõutud Riigi Kinnisvaraga kokkuleppele riigile kuuluva hoone kasutamises üürilepingu alusel. „Loodame, et me ei pea enam hoonest sunnitult lahkuma, nagu see toimus 11. oktoobril 1939. aastal, mil peeti viimane aktus ja kooli tegevus lõpetati. Kulus üle 70 aasta, et kool taasavada ja sellele lisaks veel 10 aastat, et naasta oma ajaloolisesse majja“, sõnab Egle Viilma.

1. septembril kell 10.00 toimub Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus kooliaasta avapalvus-aktus, mille peab toomkoguduse õpetaja ja toomkooli kaplan Arho Tuhkru. Aktuse järel õnnistab peapiiskop Urmas Viilma toomkiriku ees toimuval palvusel hoone taas Tallinna Toomkooli õppehooneks ning õpilased suunduvad esimest korda pärast 82. aastast pausi tagasi oma ajaloolisse koolimajja.

Toompeal Tallinna toomkiriku vahetus läheduses paiknev Toom-Kooli 11 kinnistu kuulus Tallinna toomkoolile ligi 200 aastat 1766. aastast kuni 1939. aastani. Tänaseni kasutuses olev õppehoone Toom-Kooli 11 kinnistul valmis 1845. aastal. Seoses baltisakslaste ümberasumisega lõpetas seni saksakeelsena tegutsenud Tallinna Toomkool 1939. aastal oma tegevuse. Toomkooli kinnisvara läks haridusministeeriumi valitsemisele. 1940. aasta kevadel anti Toom-Kooli 11 õppehoone Sõjaväe õppeasutustele. Pärast II maailmasõda jäi hoone esialgu konkreetse sihtotstarbeta kuni 1965. aastal kolis renoveeritud hoonesse Tallinna Balletikool.

Täpsem info:

Tallinna Toomkool 

Telefon: 648 4881

tallinna.toomkool@eelk.ee


Tallinna Toomkogudus 01.09.2022

Suur kalender

Maarja kirik

Maarja kirik
blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com