Suure reede muusikaline õhtupalvus – F. Liszt “Via crucis”

Ferenc Liszti (1811-1886) “Via crucis” („Ristitee“) segakoorile, solistidele ja orelile (ka klaverile või harmooniumile) on kuulsa ungari romantismiaja helilooja üks viimaseid teoseid, mis võlub oma hämmastavalt selge ja kujundliku helikeelega. Teose sügav sisu avaneb läbi Jeesuse ristitee 14 peatuse, tähistades Kristuse viimaste elutundide sündmusi, mida Liszt peegeldab oma muusikas äärmise ekspressiivsuse, erakordselt nappide vahendite ja suure sisemise rahuga. Selle muusikaline inspiratsioon ulatub gregooriuse laulust luteri koraalideni.
Liszti „Via Crucis“ on Tallinna toomkirikus kõlanud suure reede õhtustel muusikalistel palvustel korduvalt juba paljude aastate vältel. Seni kõlas see oreliversioonis. Aastal 2019 kanti suure reede liturgilisel teenistusel teose sissejuhatav osa „Vexilla regis“ ja kolm meditatsiooni esmakordselt ette koos toomkoguduse kooriga „Laudate Dominum“. Tänavu tuleb „Via crucis“ ettekandele tervikuna koos kooriga.


Tallinna Toomkogudus 15.04.2022

Suur kalender

Maarja kirik

Maarja kirik
blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com