Tallinna Toomkirikus saab näha pühitsetud Taani lippu Dannebrogi ja Tema Majesteeti Taani kuninganna Margrete II valmistatud missarüüd

16. juunil 2019 osales Tallinna Toomkiriku Kolmainupüha jumalateenistusel Tema Majesteet Taani kuninganna Margrete II

Tema Majesteet avas oma külaskäigu jäädvustamiseks mälestustahvli Dannebrogi 800. ja Eesti Vabariigi 100. aastapäeva auks. Taani lipu Dannebrogi pühitses peapiiskop Urmas Viilma Toomkirikus Eesti lipu 135. aastapäeval 4. juunil 2019. Lipu kinkis toomkogudusele Danmarks-Samfundet ehk Taani lipuselts.

Kirikus on väljas ka Kronborgi lossikabeli missarüü ehk kaasula, mille on tikkinud Tema Majesteet Taani kuninganna Margrethe II 1985. aastal.

Missarüü on punane, valge ristiga seljal, sümboliseerides Dannebrogi.

Esikülje motiiv: okaskroon, kuldse karikaga keskel.

Seljamotiiv: rist, mille keskmes on kroon. Krooni kaared on ülevalt ühendatud, mis sümboliseerib  ainuvalitsust. Seda tüüpi krooni tohib kasutada ainult Taani kuningakoda.

Tikitud gobeläänpistetikandis petit point, linase niidiga ühekordsele kanvaale. Tikandid on tehtud punasele, linast ja siidist damastkangale. Ääristatud kollase paelaga, voodriks on kollane siid ja puuvillane atlasskangas. Voodrile on tikitud Tema Majesteedi kuninganna monogramm “M2R”, mille kohal on kroon ja aastaarv 1985. Vahevooder on siidorgansast.

Tema Majesteet on kujundanud ka altarikatteid ja kirikutekstiile, sest ajalooliselt on väga auline ja õilis tegevus kui kirikutekstiile valmistavad just kuningakoja liikmed. Tema Majesteet on ka tuntud raamatuillustraator. Tema Majesteet on oma ametilt Taani kiriku pea ja tihedalt seotud kirikut puudutavate teemadega ning liturgia ja ikonograafiaga.

Arho Tuhkru

Tallinna Toomkoguduse õpetaja


Tallinna Toomkogudus 21.06.2019

Suur kalender

Maarja kirik

Maarja kirik
blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com