Kümme käsku isadele

Meid hoiavad Isa käed

Dr. Melvin M. Kieschnick

Sa pead olema suur!
Kaks head lapsevanemat on parem kui üks. Sinu osa on mängida tähtsat rolli oma laste elus. Ole kohal kui nad sünnivad. Kaisuta neid, vaheta mähkmeid ja lalise koos nendega, kui nad on alles imikueas. Lase neil tunda oma isalikku ligiolu läbi kogu nende elu. Näita kätte sihid ja suunad. Teeni ära oma laste üha süvenev lugupidamine ja respekt. Ära unusta, et lapsed, kes on oma isa poolt maha jäetud, kannavad endas sageli kogu elu kestvat hirmu. Mõtle tihti selle peale, et jumaliku kava kohaselt kehastad just Sina oma laste jaoks Jumal Isa.

Sa pead olema väike!
Ära ole oma perekonna pidev valitseja. Tunnista oma nõrkusi. Tunnista üles oma eksimused. Nutmine on lubatud. Sina, veel vähem Sinu lapsed (eriti just poisid), ei pea olema alati kõiges esimesel kohal. Ära ole alatine võitja, kõige targem, kõige tugevam või kõige rikkam. Jäta oma lastele võimalus ajutisteks ebaõnnestumisteks. Lase neil ise leida oma lahendused ilma, et Sina neile valmis vastuseid pakuks või juhtnööre annaks. Heida sageli põlvili, et mängida oma lastega ja pöörduda palveks Jumala poole.

Sa pead olema kodus!
Isegi kui see nõuab Sinult ülisuurt jõupingutust, teenida perele elatist, olla konkurentsi­võimeline, pürgida karjääriredelil ülespoole, pead Sa leidma aega oma lastega koos olemiseks. Ole nende jaoks olemas, eriti kui on midagi tähistada või kui ollakse jõutud kriisi. Jõusaalid, golfikursused, komandeeringud ja ametikohad, kõik see on tore, kuni see ei ole saanud teiseks ajaveetmise võimaluseks selle asemel, et veeta aega kodus koos laste ja perega. Võta kodus aega, et mängida, aidata teha kodutöid, jutustada muinasjutte ja lugeda Piiblit. Püüdke kehtestada enesedistsipliini. Tohterda katkised põlved ja minad. Kogu pere kokku ühisele söömaajale. Laulge vaimulikke laule, palvetage ja mõtisklege üheskoos.

Sa pead austama oma isa ja ema!
Näita oma isikliku eeskujuga, kuidas poeg suhtleb oma isaga (ja emaga). Nagu õpetab Martin Luther: “Teenime neid, kuulame nende sõna ning peame neid armsaks ja kalliks”. Suhtu lugupidamisega ning pea väärtuslikuks oma vanemate arvamust selle kohta, kuidas nende lapselapsi peab kasvatama. Toeta põlv­kondade vahelisi ettevõtmisi ja perekondlikke koosviibimisi. Jutusta edasi oma esivanemate pärimusi ja legende. Jätka (vahel isegi tobedaid) peretraditsioone ja rituaale. Õpeta sõna ja eeskujuga lugu pidama oma nimest ja päritolust.

Sa pead armastama oma naist!
Üks paremaid kingitusi, mida Sina isana oma lastele teha saad, on anda eeskuju armastavast, tugevast, kinnitavast ja austavast kogu-elu-kestvast suhtest oma naisega. Emba teda sageli ja tee sada ka oma laste juuresolekul. Kõnele temaga ja kuula teda lugupidamisega. Suhtu temasse kui võrdväärsesse. Lahendage konfliktid otsides kompromissotsuseid. Korrake tihti oma laulatustõotust, seda mitte ainult oma abielu kinnitamiseks, vaid ka kui eeskuju Jumalale meelepärasest mehe-naise abielusuhtest.

Sa pead lükkama ümber arvamuse, et isa teab alati kõike kõige paremini!
Jaga oma kogemusi, tarkust, veendumusi ja eluväärtuseid. Seisa oma põhimõtete eest. Taotle seda, et ühiselt kokkulepitud piiridest peetakse kinni. Tunnista seda, et igal tegevusel on tagajärjed. Toetu autoriteedile, mis kaasneb tarkuse, kogemuste ja vastutusega. Samal ajal tunnista enesele, et Sa võid olla autoriteediks olemata sealjuures autoritaarne. Et mitte muutuda üleliia sallivaks, ole põhimõttekindel. Igivana aksioom, et moraalne küpsus on saavutatav ainult läbi kristliku osaduse, kehtib ka kristlikus perekonnas. Isaks saamisega ei kaasne automaatselt tarkust, arusaamist ega otsustusvõimet. Mitte keegi, isegi mitte isa, ei tea alati kõike kõige paremini. Perekondlikel nõupidamistel on võimalik ühiselt kehtestada reeglid kogu perekonna jaoks. Vahel oleks isadel tark ka oma lastelt midagi õppida, väärtustades noorte arvamusi ja vastuseid. Pane tähele seda rõõmu ja vanemist, mis saabub kui isa suudab öelda: “Tead, sul oli õigus, aga mul ei olnud!”.

Sa pead olema raha-asjus hea majapidaja!
Lapsed on kallid. Toit, rõivad, mänguasjad, ravimid ja imikutarbed ei ole odavad. Silmapiiril terendab ülikooli õppemaks. Targad isad on ka arukad peremehed raha üle. Näidates iga päev, kuidas kulutada ja säästa, juhivad nad ka tähelepanu olulistele asjadele rahamaailmas, nagu seda on arvete maksetähtaegadest kinni­pidamine ja viivise tasumine tähtaja möödudes. Isad õpetavad, et see, mis kuulub Issandale on esmane; perekonna vajadused (mitte soovid) tulevad teisena; säästmine kolmandana ja kõik muu võib oodata. Kuni raha omab ilmalikus maailmas määravat rolli, on eriti oluline, et isad õpetaksid oma lastele, et kristlikus kodus on raha teenijaks mitte aga isandaks. Kristliku perekonnaelu eesmärgiks ei ole rikkana surra. Raha on õnnistus, millest võib perekond osa saada ning mida tuleb kasutada kogu suure inim-perekonna teenimiseks.

Sa ei tohi elada oma elu läbi oma laste!
See, et Sa olid hiilgav / kohutav spordis, muusikas, matemaatikas, tantsimises, äris, ei anna Sulle õigust korrata või kompenseerida seda läbi oma laste. Sinu lapsed ei ole Sinu teine mina. Nad ei ole Sinu enesest lugupidamise või eneseteostamise väljundiks. Iga inimene on unikaalne Jumala looming, olles õnnistatud Tema poolt kingitud talenti­dega ja omades oma saatust. Igal lapsel on oma anded, sihid, püüdlused, eraldi oma isa omadest. Julgusta oma last jäljendama mitte oma isa, vaid Isa Loojat, kes soovib Oma lastele ainult head ja mitte iialgi kurja.

Sa pead oma lastele andma vabaduse!
Üheks isaksolemise olulisemaks eesmärgiks on aidata lastel saavutada vabadus. Pühakirjas öeldu on selge: inimesed on tehtud vabaks Jeesuses Kristuses. Tõeline vabadus tuleb Evangeeliumist, sõnumist, et Jumal aktsepteerib meid tingimusteta Jeesuses Kristuses. Ta õnnistab meid ja annab heldekäeliselt andeks, luues  meile eelduse põhjalikuks teenimistööks. Martin Lutheri kohaselt on isa Jumala apostel, kes oma lastele vabastavat rõõmusõnumit kuulutab. Õpeta igale oma lapsele: ”Mitte miski, mida sa ette võtad või ei võta, ei mõjuta Kristust Sind armastama rohkem või vähem kui seni.” Kõige olulisem sõnum, mida laps läbi oma elu kaasas võib kanda, on tema isa tunnistus: “Jumal armastab Sind Jeesuses Kristuses. Ta tunnustab sind ja andestab sulle, seda teen ka mina. Mine rahus. Teeni Issandat. Ole see, kelleks Jumal sind on määranud olema.”

Sa pead hindama oma isaks olemist pigem oma elu lõpule kui olevikule mõeldes!
Kujutle oma last pidamas Sulle tänukõnet Sinu elu kohta. Kuula hoolega, mida Su lapsel on Sulle öelda. Tegutse nõnda, et Sinu lapse sõnad juhataksid Sind tagasihoidliku tõsiasjani, et Jumala armust on ta Sind pidanud just selliseks vanemaks, kui Sa tegelikult olla soovisid ning tänu Jumala õnnistusele sai Sinust isa, kes elas nende kümne käsu kohaselt.

Tõlkinud Urmas Viilma.

Dr. Kieschnik on töötanud kristliku koolitajana mitmetes luterlikes koolides nii USA-s kui mujal maailmas ning on olnud pikka aega tegev krist­likus organisatsioonis Wheat Ridge Ministries. 


Tallinna Toomkirik 10.11.2011

Reede, 29 märts 2024
  • 11:00 – 12:00
    Suure Reede liturgiline JUMALATEENISTUS. Jumala Tall. Õpetaja Arho Tuhkru, õpetaja Joel Siim, diakon Renè Paats, Toomkoguduse koor Laudate Dominum Veljo Reieri juhatusel, organist Kadri Ploompuu

  • 12:30 – 13:00
    Jeesuse Kristuse Ristitee rännak Suurel Reedel algusega kell 12:30 Tallinna Toomkirikust

  • 16:00 – 17:00
    Suure Reede muusikaline ÕHTUPALVUS Tenebrae. Suure reede responsiooriumid. Toomkoguduse koor Laudate Dominum Veljo Reieri juhatusel. Õpetaja Joel Siim

Laupäev, 30 märts 2024
  • 12:00 – 12:30
    ORELIPOOLTUND - Kadri Ploompuu. Kavas J. S. Bach, H. Howells. Pärast orelipooltundi lühike orelitutvustus huvilistele

Pühapäev, 31 märts 2024
  • 08:00 – 09:00
    Kristuse ülestõusmise püha VALGUSEPALVUS. Õpetaja Arho Tuhkru, organist Kadri Ploompuu

  • 11:00 – 12:30
    MISSA - Kristuse ülestõusmise püha ehk 1. ülestõusmispüha. Leeripüha. Peapiiskop Urmas Viilma, õpetaja Arho Tuhkru, õpetaja Joel Siim, diakon Renè Paats Toomkoguduse koor Laudate Dominum Veljo Reieri juhatusel, organist Kadri Ploompuu

  • 12:30 – 13:30
    Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse nõukogu korraline koosolek

Esmaspäev, 01 aprill 2024
  • 09:00 – 10:00
    Tallinna Toomkooli ülestõusmispüha PALVUS. Õpetaja Arho Tuhkru, organist Piret Aidulo

  • 12:00 – 13:00
    2. ülestõusmispüha SÕNAJUMALATEENISTUS. Kohtumine Ülestõusnuga. Õpetaja Arho Tuhkru, organist Piret Aidulo

Laupäev, 06 aprill 2024
  • 12:00 – 12:30
    ORELIPOOLTUND - Kadri Ploompuu (orel), Mart Kivi (trompet). Kavas H. Purcell, T. Albinoni, G. Fauré, U. Sisask

Pühapäev, 07 aprill 2024
  • 11:00 – 12:30
    MISSA

  • 11:05 – 12:35
    PÜHAPÄEVAKOOL ja NOORTERING

Laupäev, 13 aprill 2024
  • 12:00 – 12:30
    ORELIPOOLTUND - oreliduo Tiia Tenno - Hille Poroson. Kavas G. F. Händel, A. Kapp, M. Saar

Pühapäev, 14 aprill 2024
  • 11:00 – 12:30
    MISSA

  • 14:00 – 15:00
    MISSA Merivälja Südamekodus

  • 18:00 – 19:30
    KONTSERT "Rahupalve" - kammerkoor Voces Tallinn, dirigent Kristi Jagodin, solistid Pirjo Jonas (sopran), Madis Enson (tenor), Taavi Tampuu (bariton), Kadri Toomoja (orel). Kavas G. Fauré, L. Boulanger, F. Poulenc. Piletitega. Korraldab MTÜ Voces Tallinn

Kolmapäev, 17 aprill 2024
  • 15:00 – 16:00
    SEENIORIDE koosviibimine kirikus

Suur kalender

Maarja kirik

Maarja kirik